Mıhlama diğer adı nedir?
Lezzetini gerçek Trabzon peyniri ve ince mısır unundan alan Mıhlama (diğer adıyla Muhlama, Trabzon’da Kuymak ismiyle yapılır) Karadeniz’e gitmenize sebep olmamalı.
Kuymanın diğer adı nedir?
Tereyağı yerine krema ile yapıldığında Trabzon’da “yayla kuymağı”, Rize’de “hosmerim” denir. Mısır unu yerine bayat mısır ekmeği ufalandığında yerel lehçeye bağlı olarak cumur, chumur veya zumur denir.
Mıhlama denince akla ne gelir?
Muhlama denince akla mısır unu, peynir ve tereyağının birleşimi gelir.
Mıhlama ve kuymak aynı mı?
İkisi de aslen Karadeniz yöresine ait yiyeceklerdir. Trabzon’da Kuymak, Rize’de ise Mıhlama tercih edilir. En önemli fark ise Kuymak’ın ana malzemesinin mısır unu, Mıhlama’nın ana malzemesinin ise peynir olmasıdır. Her iki yiyecek de mısır unu, peynir ve tereyağından yapılır.
Kolot nasıl yapılır?
Kolot peyniri; İnek, koyun, keçi gibi hayvanların sütlerinin kreması ayrılarak içine maya katılarak yapılan bir peynirdir. Maya katılmış süt bir süre sonra kesilmeye başlar ve pişirme esnasında kesilen süt içerisindeki peynirler uygun torbalara konularak suyu iyice süzülür ve daha sonra tuzlanır.
Kuymak dibine ne denir?
Burada kuymağın alt kısmına “çuhna”, alt kısmına ise “guymak” diyoruz.
Muhlama neden yapılır?
Türk mutfağının yöresel lezzetlerinden biri olan mıhlamanın bir diğer adı da kuymak. Ana malzemeleri peynir, tereyağı ve mısır unu. Sadece soğuk algınlığına iyi gelmiyor, aynı zamanda ateş düşürücü özelliği de var.
Kuymağa hangi peynir girer?
Kuymak, Karadeniz bölgesine ait bir yemektir. Genellikle mısır unu, tereyağı ve süzme peynirden yapılan bu yemek, farklı bölgelerde farklı peynir türlerinden yapılır. En çok kullanılan peynirler Kolot peyniri, Erzurum Telli peyniri, Trabzon Minzi peyniri ve Faithless peyniridir.
Kuymak sıcak su mu soğuk su mu?
Tereyağını tavaya koyup eritin. Eriyen yağa mısır ununu ekleyip 2-3 dakika kavurun. Fotoğrafta gösterdiğim gibi topaklanmaya başlayınca kaynar suyu ekleyip karıştırın.
Mıhlama ne demek TDK?
Mıhlama birçok şekilde muhlama olarak adlandırılır, hepsi doğrudur. Peynir yerine yoğurt veya krema ile hazırlandığında kuymak olarak da adlandırılır. Muhlamanın özelliği, pişirme aşamasında malzemelerin eklenme ve karıştırılma sırasıdır. Karadeniz bölgesinde muhlama bilmeyen bir kız, “Ben yemek yapmayı bilmiyorum” demiştir.
Mıhlama mu muhlama mı?
Bu tescille birlikte bazı kişilerin “Mihlama” olarak adlandırdığı lezzetin adı “Muhlama” olarak tescillendi. Rize Ticaret ve Sanayi Odası’nın başvurduğu Türk Patent ve Marka Kurumu, derecelendirme notlarına dayanarak gıdayı coğrafi işaretli olarak “Rize muhması” olarak tescil ettirdi.
Mıhlama sanatı ne demek?
Ayar, değerli metal alaşımlarından yapılmış takıların (yüzük, küpe, kolye vb.) metal gövdelerine taşların tutturulma işlemidir (montaj). Çivileme, takı yapımında önemli bir adımdır.
Mıhlamanın diğer adı nedir?
Karadeniz mutfağından gelen ve günümüzde her mutfakta pişirilen Mıhlama, Muhlama veya Kuymak adı verilen bu nefis tarifi daha önce denemediyseniz daha fazla vakit kaybetmemelisiniz. Bu lezzeti yakalayabilirseniz Muhlama peyniriyle hazırlamalısınız.
2 Kaşık kuymak Kaç Kaloridir?
Mıhlama (Kuymak) hakkında bilmeniz gerekenleri öğrenelim! 100 gram Mihlama 407 kalori içeriyor. 1 yemek kaşığı (25 gr) Mihlama 102 kalori içeriyor.
Kuymak Türkçe mi?
Kelimenin kökenine bakıldığında “kuymak” kelimesi Türkçe bir kelime olup, Anadolu’nun diğer bölgelerinde peynir kullanılmadan hazırlanan arpa ve buğday lapasını tanımlamak için kullanılmaktadır.
Kuymaga hangi peynir?
Mısır unu, çabuk yanabilen bir un olduğu için hafifçe kavrulmalı ve kavrulurken sürekli karıştırılmalıdır. Muhlama için kullanılan peynir, kuymak peyniri olarak da adlandırılan Trabzon kolot peyniridir, ancak elimizde yoksa sürülebilir peynir, yağlı çeçil peyniri veya hatta kaşar peyniri de kullanabiliriz.
Mıhlama ne demek TDK?
Mıhlama birçok şekilde muhlama olarak adlandırılır, hepsi doğrudur. Peynir yerine yoğurt veya krema ile hazırlandığında kuymak olarak da adlandırılır. Muhlamanın özelliği, pişirme aşamasında malzemelerin eklenme ve karıştırılma sırasıdır. Karadeniz bölgesinde muhlama bilmeyen bir kız, “Ben yemek yapmayı bilmiyorum” demiştir.
Kolot peyniri kaşar mı?
Karadeniz bölgesinden gelen Kolot peyniri, ismini yapıldığı torbadan alır. Genellikle Cheddar peyniriyle karıştırılsa da, iki peynir arasında birçok fark vardır. Kolot peyniri, Cheddar’dan daha sarı renktedir.
Kuyma nasıl yapılır?
Trabzon usulü kuymak yaparken önce tereyağı eritilir ve ardından mısır unu ile kavrulur. Yağ salındığında soğuk su eklenir. Yöresel Faithless ve Kolot peynirini ekleyip kaynama noktasına geldikten sonra orta ateşte kavurmaya devam ederiz. Kaynadıktan sonra altını biraz kızartıp servise hazır hale getiririz.